06-88-422-298 veszprem@omvk.hu

Hozzávalók: 3-4 kg szarvas lábszár, 1 kg vöröshagyma, 5-6 gerezd fokhagyma, 5 dkg őrölt édes pirospaprika, 3 db paradicsom, 3 db tv paprika, 5 dl száraz vörösbor, 3 db babérlevél, 30 dkg szalonna, kakukkfű, örült kömény, só, bors

Elkészítés: A szarvas lábszárat kicsontozzuk, hártyáitól és inaitól megtisztítjuk. Kétszer két centis kockákra felaprítjuk. A szalonnát apró kockára vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a töpörtyűt kivesszük és félretesszük. A zsiradékban a kockára vágott vöröshagymát üvegesre dinszteljük, majd a feldarabolt húst hozzátesszük és lepirítjuk. A fűszereket hozzáadjuk (a fokhagyma felét félretesszük) és kevés víz fokozatos adagolásával puhára pároljuk. Mikor a hús már majdnem puha, a maradék fokhagymát és a vörösbort hozzáadjuk és készre főzzük. Szükség esetén utána ízesítünk.

Köretnek knédlit ajánljuk, melynek az elkészítése: 4 db tojást, 3 dl tejet, sót, borsot, 1 evőkanál zsírt vagy olajat, 1 csomag petrezselyemzöldet és 3 evőkanál lisztet palacsinta sűrűségűre összekeverjük. 4 db zsemléből készült pirított zsemlekockát beleforgatunk ebbe a masszába, majd 20-25 percig pihentetjük. Alufóliát duplán vesszük, és a belsejét beolajozzuk, majd a masszát beletesszük, feltekerjük és henger formára formázzuk az alufóliával. Lobogó forró vízben mérettől függően 30-40 percig főzzük, időnként megfordítjuk.  Vékony éles késsel szeleteljük, hidegen melegen egyaránt fogyasztható.

Száraz vörösbort ajánlunk hozzá!

Jó étvágyat!

Pálffy László receptje