06-88-422-298 veszprem@omvk.hu

Vaddisznó orjaleves

Hozzávalók: 1 kg sertés karaj csont, fél kg fejhús, 50 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, petrezselyem gyökér, karalábé, zeller, hagyma, 1 cikk kelkáposzta, zöldpaprika, paradicsom, 1 egész hámozott burgonya, só, pár szem bors, 1 körömnyi köménymag

A jól megmosott húst és csontot 2,5 liter hideg vízben fűszerekkel együtt főni feltesszük. Amikor félig megfőtt adjuk hozzá a tisztított zöldségeket és a gyökereket hosszába hasítva, hagymát egészben. Ezekkel együtt még nagyon lassú forrásban főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Leszűrjük.

A húst a csontról leszedjük, feldaraboljuk és forró levessel megöntözve ecetes tormával, mustárral tálaljuk.

Vaddisznósült boroskörtével és kakukkfüves krumplisrétessel

Vaddisznósült: Hozzávalók: 4 szelet vaddisznó comb, 1 db nagy fej vöröshagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, só, bors, borókabogyó, babérlevél, kömény.

Kevés zsiradékon a hús szeleteket megpirítjuk, utána rátesszük a négybe vágott vöröshagymát, a fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Kevés vízzel felöntjük és fedő alatt megpároljuk. Ha megpuhult, akkor a fedőt levéve lesütjük.

Boroskörte: Hozzávalók: 4 közepes nagyságú kemény körte (meghámozzuk, félbe vágjuk és a magját kivájjuk), 1 üveg édes vörös bor, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, csipet só, vegyes gyümölcs, vagy eper dzsem

A körtéket a fűszerezett vörösborban puhára főzzük (15 percig), a léből kivesszük a körtéket. Utána belekeverünk egy kis gyümölcs dzsemet és sűrűre pároljuk. Ezt követően a körtéket visszahelyezzük az elkészült lébe. (trükk: be lehet sűrűsíteni étkezési keményítővel is)

Kakukkfüves krumplisrétes: 1 kg kockára vágott krumplit megfőzünk, ¼-ét kivesszük, a fennmaradó részt összetörjük. Az összetört krumplit fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és 1 db egész tojással összekeverjük. Beletesszük a darabos krumplit és lazán átforgatjuk. Leveles tésztába beletesszük ezt a tölteléket, összecsavarjuk, tetejét tejfölös tojássárga keverékével megkenjük és sütjük. (villával a tetejét megszurkáljuk) Ha megsült felszeleteljük. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Erdei gyümölcsös palacsinta vanília fagylalttal

A palacsintákat kisütjük, utána vékony csíkokra vágjuk. A tányérra úgy helyezzük el a csíkokat, hogy egy fészket alkossanak. A fészek közepébe teszünk 2 gombóc fagylaltot, a palacsinta köré vegyes erdei gyümölcsöt (fagyasztott is kiváló). Ízlés és kedv szerint meglódíthatjuk egy kis vanília öntettel is